1309856.jpg

Kirjan nimi: Harry PotterViisasten Kivi

Kirjailija: J.K.Rowling

s. 335 (kovakantinen)

Olen yksi niistä miljoonista, jotka ovat hurahtaneet Harry Potter-sarjan syvyyksiin. Sarjan ensimmäinen osa Viisasten Kivi avaa taidokkaalla J.K.Rowlingin mielikuvituksella höystetyn sarjan nuoresta orpopojasta, jonka tarina kannattaa kertoa myös omille lapsille.

Takakansi: Harry Potter on mielestään aivan tavallinen poika. Hän tosin asuu huoltajiensa luona portaiden alla olevassa kaapissa. Harryn elämä muuttuu täysin, kun hän saa 11-vuotispäivänään merkillisen kirjeen. Se on kutsu tylypahkan velhojen ja noitien kouluun. Harrylle avautuu kokonaan uusi maailma, johon kuuluvat velhot, noidat, yksisarviset ja lohikäärmeet. Harry saa tietää olevansa velhojen sukua! Silti kaikki on aloitettava alusta. Tylypahkassa Harry opiskelee taikuudenalkeita, kuten muodonmuutoksia, taikajuomien tekoa, loitsuja ja suojautumista pimeydenvoimilta. Koulunkäynti on hauskaa, mutta henkeäsalpaavan jännittäväksi se muuttuu, kun Harry ryhtyy ratkaisemaan kiehtovaa arvoitusta ystävien Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin kanssa, ja pelissä on tiedät-kai-kuka...

1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg

1319492.jpg

Kirjan nimi: Harry Potter ja Salaisuuksien Kammio

Kirjailija: J.K.Rowling

s.365

Harry Potter-sarjan toinen osa -salaisuuksien kammio- jatkaa kyseistä sarjaa taidokkaiden juonenkäänteiden avulla ja onnistuu yhdistämään ensimmäisen osan hyvin. Ainut kaipuu kirjassa olisi ollut yksityiskohtaisuus. Loppu menee kuin pikajuna ohi. Muuten, täydellistä.

Takakansi: Harry Potter ja salaisuuksien kammio: Harry Potterin ankea kesäloma Dursleyn perheen luona päättyy vauhdikkaasti, kun noitakoulusta tutut Weasleyn veljekset hakevat hänet luokseen lentävällä Anglialla. Ensimmäistä kertaa Harry pääsee tutustumaan oikeaan velhoperheeseen, jossa loihditaan ruokaa, luetaan eläviä taikakirjoja ja kitketään puutarhasta menninkäisiä.

Sekopäinen Dobby-tonttu on varoittanut Harrya palaamasta takaisin Tylypahkan velhojen ja noitien kouluun, mutta mikään ei saisi Harrya jäämään sieltä pois. Toinen lukuvuosi ei kuitenkaan ala Harryn ja Ron Weasleyn osalta aivan suunnitelmien mukaan. Jostain merkillisestä syystä he eivät pääse Tylypahkan pikajunan kyytiin. Kun he lopulta saapuvat kouluun, on vastaanotto kirjaimellisesti murskaava. Ja pian koulussa alkaa tapahtua kummia. Miksi Harry kuulee pelottavia ääniä, joita muut eivät kuule? Kuka tai mikä jähmettää koulun asukkaita? Entä mitä kätkee sisäänsä salaisuuksien kammio?

1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg

343.jpg

Kirjan nimi: Harry Potter ja Azkabanin vanki

Kirjailija: J.K.Rowling

s. 456

Yksi Potter-sarjan ihanimmista jutuista tapahtuu tässä kirjassa, kun Harry tapaa kummisetänsä Siriuksen. Kyyneleet etsivät tiensä läpi kyynelkanavien ja pulahtavat ulos tippuen kirjan sivuille, mutta kaikki tässä kirjassa on sen arvoista.

Takakansi: Vaarallinen Sirius Musta on paennut Azkabanin vankilasta, mistä yksikään vanki ei ole koskaan ennen onnistunut pakenemaan. Sirius Musta on vuosia aiemmin tuomittu kolmentoista ihmisen murhasta,
ja nyt on vapaalla jalalla. Kaikki merkit viittaavat siihen, että hän haluaa saada käsiinsä Harry Potterin. Taikaministeriö on valppaana ja Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa kiristetään turvatoimia.
Koulun porteille värvätään vartioimaan Azkabanin vanginvartiat, kauhistuttavat ankeuttajat.Harry luottaa Tylypahkan muurien suojaan ja rehtori Dumbledoreen, mutta onko hän turvassa edes Tylypahkassa?
Miksi Sirius Musta etsii juuri Harrya? Entä miksi ankeuttajien läsnäolo vaikuttaa Harryyn paljon voimakkaammin kuin muihin? Mysteeri johdattaa ystävykset Harryn, Ronin ja Herminoen uskomattoman lennokkaan seikkailun pyörteisiin.


1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg

344.jpg

Kirjan nimi: Harry Potter ja Liekehtivä Pikari

Kirjailija: J.K.Rowling

s.768

Ankeuttajia ja kuolonsyöjiä... vaikka takakantta lukiessa nousee selän joka ikinen ihokarva pystyyn, löytyy itse kirjasta kohtia, jossa saa huokaista hiljaisuudessa ja lukea vaikka pimeässä taskulampun kanssa. Jos verrataan kirjaa sen elokuvaversioon, jonka ohjasi kauniilla kädellä Mike Newell, saa elokuvassa itkeä enemmän kuin kirjassa. En yleensä koskaan itke katsoessani elokuvia, mutta Titanic ja tämä Potter leffa saa minut surulliseksi ja itkemään lattian täyteen vettä sen surullisen loppukohtauksen takia, jossa Harry palauttaa kuolleen Cedrikin ruumiin Cedrikin isälle. Surullista, mutta kaunista, niin elokuva kuin kirjakin.

Takakansi: Harry Potter herää Likusteritiellä arvessaan tuntuvaan polttavaan kipuun. Sitä ennen hän on nähnyt kammottavan todentuntuista ja pelottavaa unta, jossa on kuulunut Voldemortin ääni… Huoli arvesta kevenee hiukan, kun hän saa kutsun lähteä Weasleyn veljesten ja Hermionen kanssa huispauksen maailmanmestaruuskisoihin. Loppuottelu on huippujännittävä ja kisojen tunnelma iloisen riehakas, kunnes tilanne yhtäkkiä muuttuu sekasortoiseksi ja uhkaavaksi: kuolonsyöjät marssivat esiin ja taivaalle leimahtaa pimeän piirto.

Harryn neljäntenä kouluvuonna Tylypahkan koulussa järjestetään kolmivelhoturnajaiset, joihin osallistuu oman koulun lisäksi kaksi muuta velhokoulua, Beauxbatons ja Durmstrang. Kustakin koulusta valitaan ottelija kolmeen rohkeutta, taitoja ja ajattelua mittaavaan koetukseen, ja kolmen koulun nuoret velhot ja noidat seuraavat turnajaisia omia suosikkejaan kannustaen. Ottelupäivien välissä koulunkäynti jatkuu: taikaolentojen hoidossa tutustutaan räiskeperäisiin sisuliskoihin, Sibylla Punurmio ennustaa Harrylle synkkää kohtaloa ja pimeyden voimilta suojautumista opettaa omalaatuinen Alastor "Villisilmä" Vauhkomieli.

Seuralaisen pyytäminen joulutanssiaisiin tuntuu Harrysta lähes ylivoimaisen vaikealta tehtävältä, mutta edessä ovat vielä koitokset, joiden veroisia Harry ei ole koskaan aikaisemmin kokenut.

1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg

feeniksin_kilta_130304.jpg

Kirjan nimi: Harry Potter ja Feeniksin Kilta

Kirjailija: J.K.Rowling

s.1050

Mahtavan kanista luettavaa, mutta välillä ihan puuduttavaa, sillä tässä sarjan kolmanneksi viimeissä osassa Feeniksin Kilta Rowling kertoo tarkasti asioista, jotka ovat saattaneet joiltain lukijoilta jäädä huomioitta tai jäädä mieleen vaivaamaan. Kuten sanoin, kaunista luettavaa tämäkin osa kyllä kaikin puolin on!

Takakansi: Kesän siihen mennessä kuumin päivä oli päättymäisillään... Viisitoistavuotias Harry kohtaa ankeuttajat jo ennen kuin lukuvuosi Tylypahkassa alkaa. Koulussa hän joutuu uuden opettajan, Dolores Pimennon, silmätikuksi. Arpea särkee polttavasti ja Harry näkee niin merkillisiä unia, että pelkää menettävänsä järkensä. Lordi Voldemort on liikkeellä, vai onko? Aina ei ole helppo tietää, mikä on totta ja kehen voi luottaa.

1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg

Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjan suomalainen kansikuva

Kirjan nimi: Harry Potter ja Puoliverinen prinssi

Kirjailija: J.K.Rowling

s.698

Loppu lähestyy... ja hurjan jännää vauhtia!

Takakansi: Lontoossa kolea, leppymätön sumu ei hellitä, vaikka on heinäkuu. Silta sortuu, ihmisiä murhataan, pyörremyrsky riehuu maan länsiosassa. Jästien pääministerillä riittää huolia, mutta taikaministerillä, Cornelius Toffeella, ei ole yhtään helpompaa: hän on saanut potkut. Harry Potterin kesäloma keskeytyy, kun itse Albus Dumbledore saapuu Likusteritielle tapaamaan Harry Potteria. Mitä on tapahtunut?

Harry Potterin kuudes lukuvuosi käynnistyy muutosten merkeissä. Tylypahkaan tulee taas uusi opettaja joka ryhtyy opettamaan taikajuomia. Oppikirja Taikajuomien valmistus edistyneille tulee tutuksi kaikille taikajuomia opiskeleville, mutta varsinkin Harrylle, joka yllättää sen avulla sekä itsensä että muut.

Harry on nyt kuusitoistavuotias. Kuluvan vuoden aikana hän ja hänen luokkatoverinsa täyttävät seitsemäntoista vuotta, tulevat täysi-ikäisiksi ja saavat aloittaa ilmiintymiskurssin. Rakkaushuolet piinaavat yhtä jos toista, myös Harrya, Ronia ja Hermionea. Mutta kaikkein järisyttävin muutos on se, että Dumbledore alkaa antaa Harrylle yksityistunteja! Miksiköhän?

1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg

Viimeisen Harry Potterin kansi julkistettiin

Kirjan nimi: Harry Potter ja Kuoleman varjelukset

Kirjailija: J.K.Rowling

s. 828

Pakko sanoa, petyin vähän Harryn ja Voldemortin viimeiseen kohtaamiseen, sillä sen olisi voinut kertoa tarkemmin ja taistelu olisi voinut olla pidempi. Kirja alku oli hyvä, keskikohta, jossa Harry, Ron ja Hermione vaeltavat metsässä oli tylsä, mutta siitä eteenpäin kirja oli loppuun asti sitä tuttua kaunista Rowlingin tekstiä. Viimeinen luku Yhdeksäntoista vuotta myöhemmin oli sykähdyttävä ja valaisi Harry tulevaisuuden 36-vuoden isässä.

Tämä sarja jää ikuisiksi ajoiksi yhdeksi lempikirjasarjoiksini ja aion kertoa Potterin tarinat myös omille lapsille tulevaisuudessani.

Takakansi: Harry Potterin harteilla lepää suunnaton vastuu ja lähes mahdottomalta tuntuva tehtävä: hänen on etsittävä ja tuhottava loput Voldemortin hirnyrkit. Heinäkuun viimeisenä päivänä Harry täyttää seitsemäntoista vuotta ja tulee täysi-ikäiseksi. Hänen on jätettävä kodikas ja turvallinen Kotikolo ja seurattava polkua, joka on hänelle viitoitettu. Koskaan ennen ei Harry ole tuntenut itseään näin yksinäiseksi. Hän on täynnä kysymyksiä, joiden ratkaisut ovat täysin hämärän peitossa. Ja aika käy vähiin, Voldemort joukkoineen on aivan Harryn kintereillä. Pystyykö Harry vastaamaan haasteeseen, jonka hän jo syntyessään sai? 

1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg1_280141_huge.jpg