Kirjan nimi: Slummien miljonääri (Tyhjentävä vastaus eli Kuka voittaa miljardin?)

Kirjailija: Vikas Swarup

s.335 (pokkari)

Pitkään aikaan ei kohdalle ole tullut täysiä pisteitä ansaitsevaa lukukoemusta, mutta nyt tuli ja hyvä sellainen!  Ajattelin ennen kirjan lukemista, että tässä taas yksi yliarvostettu kirja muiden joukossa, mutta olin väärässä. Ramin kertomus tempaa mukaansa ja se haluaisi lukea läpi heti. Hyvää lukemista kesä päiviin.

Takakansi: Kun 18-vuotias tarjoilija Ram Mohammad Thomas voittaa tv:n uuden tietokilpailun miljardin rupian päävoiton, hänet pidätetään. Tyhjentäessään ohjelman kassan hän tuhosi samalla tuottajien suunnitelmat uusista jaksoista.

Miljardin voittaminen ei ole mikään rikos, mutta köyhän tarjoilijan voitto herättää epäilyksiä. Poliisin kuulusteluissa Ram saa avukseen viehättävän asianajajan, joka ensi töikseen tahtoo kuulla vastauksen kaikkia askarruttavaan kysymykseen: kuinka kouluja käymätön poika onnistui voittamaan jättipotin? Oliko voitto onnea, noituutta vai huijausta?

Siihen vastatakseen Ramin on kerrottava huikea, yhtä aikaa hauska ja liikuttava elämäntarinansa Delhin ja Mumbain vilkkailta kaduilta. Seuratessaan roistojen, sankareiden ja kuuluisten Bollywood-tähtien elämää Ram on oppinut paljon eikä voitto ehkä ollutkaan pelkkää sattumaa.

Danny Boylen ohjaama menestyselokuva Slummien miljonääri pohjautuu Vikas Swarupin esikoisromaaniin, joka on aiemmin ilmestynyt nimellä Tyhjentävä vastaus eli Kuka voittaa miljardin? Elokuva voitti 8 Oscaria, joista yksi oli kategoriasta Paras elokuva.

* * * * *